Huiswerk - Devoir


Het belang van blessurepreventie

Een blessure is voor elke voetballer vervelend. Het zorgt ervoor dat ze hun favoriete sport niet meer optimaal kunnen beoefenen waardoor de conditie en prestaties achteruit gaan. Ook voor het ganse team en de trainer is dit geen pretje. Uit verschillende studies is gebleken dat er werkelijk een duidelijke relatie bestaat tussen het klassement van de ploeg en het aantal blessures, m.a.w. een team met weinig blessures presteert dus beter. Blessures kan je nooit volledig vermijden maar je kan ze wel gevoelig verminderen door aangepaste trainingen. Bij blessurereventie is het belangrijk om rekening te houden met volgende aspecten:Rompstabilisatie - Stabilité du corps

Voetbalspecifieke acties vragen een optimaal functioneren van het bewegingsapparaat.
Het juist en snel uitvoeren van een technische vaardigheid betekent vooral veel aandacht schenken aan een juist ‘evenwicht’ een goede ‘stabiliteit’ en een correcte ‘bewegingscontrole’ van het spiersysteem.
Het actief (= spieren), het passief (beenderen gewrichtkapsels, ligamenten) en het neuraal systeem (= het aansturingsysteem van de spieren) moeten zodanig samenwerken dat ze op een veilige en efficiënte manier de krachten die worden ontwikkeld door de spieractiviteit kunnen omzetten in functionele voetbalacties (bijvoorbeeld trappen op doel, lange passing, …).
Stabiliteit verkrijgt men als de drie componenten goed samenwerken een gebrek aan stabiliteit kan leiden tot een foute technische uitvoering maar evenzeer tot klachten en blessures.
Bekkencontrole - Maintien du bassin

Het bekken vormt één van de belangrijkste schakels in het menselijke lichaam. Welke oefening je tijdens het voetballen ook doet, telkens zal het bekken de cruciale schakel zijn. Een stabiel bekken geeft je meer controle over je bewegingen en werkt ook blessurepreventief tegen vervelende kwetsuren ter hoogte van de heup. Deze vervelende blessures kunnen vaak worden voorkomen door te zorgen voor een goede lenigheid (beweeglijkheid) en voor een goed evenwicht tussen de verschillende spiergroepen (stabiliteit)
Proprioceptie - Proprioception

Proprioceptie (zelfwaarneming) is het vermogen om de positie en stand van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen in rust en tijdens bewegingen. Het lichaamsgevoel dat mensen vertelt waar en in welke stand hun lichaamsdelen zich bevinden.
– versterken van de stabiliteit
– betere spiercontrole bij plotselinge positieverandering
– proprioceptie zorgt er in feite voor dat jij alle bewegingen die je wilt maken,
kunt maken en het maakt de beweging efficiënter
Lenigheid - Souplesse
Het belang van spieropbouw


FACEBOOK
In the pictureBezoekers vandaag: 639
Bezoekers gisteren: 0
Bezoekers deze maand: 15563

INSCHRIJVING - INSCRIPTION

Inschrijven

SPONSORS